Terapiaprosessista
Koska olen vuosien varrella palannut toistuvasti ammattiterapeuttien avun ääreen, minulta myös kysytään terapiasta usein.
Itse koin jo nuorena, etten osannut itse päästä oman mielen rajojeni, tunnekokemusteni ja oman näkökulmani ulkopuolelle, ja halusin saada apua ja tukea, kun aloin hahmotella ja pyrkiä ymmärtämään omaa sisikuntaani ja kokemuksiani.
Siksi olen palannut terapeuttisen tuen ääreen monessa eri vaiheessa elämääni. Osittain myös siksi, että vasta muutama vuosi sitten löysin viimeiset puuttuneet avaimet, että itseymmärrykseni ja oma sisäinen eheytymistyöni pääsi etenemään viimeiset kriittiset harppaukset.
Koska koen terapeuttien työn ja heidän antamansa tuen niin arvokkaana ja hedelmällisenä kenen vain kasvulle ja tunne-elämän eheytymiselle, haluan myös avata näitä asioita, jos se saisi jonkun uskaltautumaan tarvitsemansa tuen piiriin. Terapiasta ja terapeuttisesta prosessista liikkuu paljon ennakkoluuloja ja harva avaa omaa prosessiaan.
Kun puhun tässä kirjoituksessa eheytymisestä, tarkoitan sillä sitä hidasta tunne-elämän ja ajattelun ”paranemisen” prosessia, mikä terapian aikana tapahtuu. Terapiaprosessi lopputuloksineen on niin moniulotteinen, että on vaikeaa määritellä mitä ”paraneminen” kullekin on. Eheytyminen kuvaa paremmin tilannetta, jossa jokin pirstaleinen on muuttunut eheämmäksi ja kokonaisemmaksi.
En ole itse terapeutti, enkä tarjoa terapiapalveluita. Haluan tarjota näitä selkeyttäviä näkökulmia, koska saatan itse todeta asiakkaalle, että terapeuttisesta tuesta voisi olla sinulle apua. Haluan myös selkeyttää, miksi terapeuttinen työ itsensä kanssa on tärkeää myös henkisyytemme ja muun ihmisyytemme näkökulmasta. Myös hyvä valmentaja voi osata tukea sinua itseymmärtämisen matkasi kanssa.
Tänä päivänä on tarjolla lukematon määrä erilaisia terapioita erilaisiin kohdistettuihin tarpeisiin. Monella onkin selkeä tilanne, mihin apua tarvitaan. On voinut tapahtua tietty kokemus, elämänmuutos tai myllerrys, joka nostaa tietyn asian kipeästi esiin, ja sen ratkaisemiseen ja selkeyttämiseen tarvitaan apua. Toiset taas tiedostavat enemmän tai vähemmän selkeästi, että terapeuttisesta avusta olisi hyötyä, vaikkei omaa avuntarvetta ole niin helppo selkeyttääkään.
Terapeuttia valitessaan on tärkeä kuunnella itseään ja omia tuntemuksia kun terapeutin tapaa – onko siinä hyvä olla ja miltä olo tuntuu tapaamisen jälkeen. Ovatko vaikeammat tuntemukset enemmän omaa vastustusta itse prosessia kohtaan tai reaktioita tilanteelle ja aiheille, vai johtuvatko tuntemukset itse terapeutista. Terapia on herkän luottamuksen ja keskinäisen, sujuvan kemian tila. Siksi terapeutin kanssa olemisen ja keskustelun tulee tuntua itselle sopivalle. Sopivaa terapeuttia voi joutua etsimään.
Terapeutin teoreettinen tausta on se ihmisymmärryksen ja psykologian malli, jolla terapeutti on kouluttautunut hahmottamaan ihmisen psyyken ja erilaiset tunne-elämän ”häiriöt”. Koulutuksensa pohjalta hän osaa tunnistaa sen missä asiakkaan ajattelun ja tunne-elämän ongelmat sijaitsevat. Koulutetut ammattiterapeutit oppivat myös koulutuksensa aikana tärkeitä taitoja, jotka tekevät heistä turvallisia ammattilaisia. He eivät sotke omia tunnesolmujaan, omia näkemyksiään tai vaikka vallanhaluaan asiakkaan prosessiin. Lisäksi heillä on taito ja ymmärrys kuljettaa asiakkaan prosessia terveesti eteenpäin.
Itse koen tänä päivänä niin, et jos terapeutti itsessään ihmisenä on ns terve ja tasapainoinen, luonnollisellakin tavalla hän kasvaa koulutus filosofiansa ohi, ellei ole kyse jostakin todella dogmaattisesta metodista ja tyypistä. Kokemukseni mukaan terapeutteihin kasvaa tietty teoreettinen neutraalius itse työn myötä, koska teoreettinen pohja jalostuu ja laajenee käytännön asiakastyön myötä.
Terapeutit ymmärtävät ihmisyyden, mielen ja tunteiden mekanismit koulutuksensa pohjalta, ja heihin kasvaa tietty inhimillinen viisaus työn tuoman kokemuksen myötä. Jokainen potilas kokemuksineen on kuitenkin yksilö, ja terapeutit osaavat huomioida yksilölliset tarpeet ja kokemukset. Eri terapeuttiset koulukunnat vain ehkä painottavat jotakin näkökulmaa, lähestymistapaa tai "ratkaisumetodia" enemmän.
Terapeutti voi nopeastikin tunnistaa mikä asiakkaan sisikunnassa hiertää ja että mikä prosessi siitä eheytymiseen ja voimaantumiseen tarvitaan, mutta heillä on vaadittu kärsivällisyys elää asiakkaan kanssa asiakkaan oman oivalluksen ja paranemisen matka läpi.
Terapeutin tarkoitushan on toimia asiakkaan oman ajattelun ja tunne-elämän peilinä. Kuuntelijana ja kokemusten todistajana. Auttaa sinua oivaltamaan, että mitä siellä sinussa tapahtuu ja on tapahtunut. Auttaa kuulemaan itseäsi ja hahmottamaan sitä kaikkea mitä sinussa tapahtuu. Ja välillä herätellä terveesti ajattelun tai huomioiden painottumiseen tai värittymiseen hyvien kysymysten tai huomioiden avulla – auttaa sinua löytämään ovia eteenpäin.
Hyvän terapeutin tunnistaa myös siitä, ettei hän väkisin yritä hieroa sinuun jotakin näkemystä tai oppia ihmisyydestä. Vaan että terapeutti on se turvallinen kanssakulkija, joka auttaa ja tukee sinua kulkemaan matkan uuteen ymmärrykseesi. Itselle oikean terapeutin ja terapeuttisen metodin voi tunnistaa vain omasta olosta kohtaamisten jälkeen ja prosessin tuomasta muutoksesta.
Toiset haasteet avautuvat nopeammin, ja mieltä ja tunteita keskeisesti painanut tapahtuma voi tulla nopeasti pinnalle. Toisinaan taas kestää kauan päästä oleellisten asioiden äärelle. Elämänhistoria, traumatisoituminen tai asioiden kipeys voi tehdä niistä hitaasti avautuvia, ja terapia vaatii sitkeyttä. On tärkeää ymmärtää, että terapiaan on sitouduttava – käytävä välillä säännöllisesti, vaikka tuntuu ettei asioiden käsittely etene. Säännöllisyyteen sitoutuminen on toisille tärkeä matka kohti hitaasti kasvavaa luottamusta ja sisäistä rohkeuden keruuta, että vaikeimmat asiat voivat lopulta nousta käsittelyyn.
Kun suhde terapeuttiin syvenee ja terapia etenee, lopulta vaikeat ja vaikeimmatkin kokemukset voivat päästä ”raakoina pintaan”. Vaatii luottamusta ja rohkeutta, että voi jakaa kipeimmät kokemuksensa. Aina niitä ei edes pysty tai tarvitse pukea sanoiksi – terapeuttista jakamista voi olla myös hetki, kun istut jumittuneena kipeiden tunteittesi äärellä terapeuttisi kanssa. Tunnet vain sisälläsi mitä tunnet, ja toinen ihminen on seurassasi. Saatat ensimmäisiä kertoja ikinä päästää nuo piiloon painetut tunteet vapaasti itsesi tunnettavaksi, eikä sinun tarvitse olla niiden kanssa yksin.
Tällä turvallisella, sanattomankin jakamisen kokemuksella on valtava terapeuttinen merkitys, jos olet ollut yksin vaikeiden tunteiden ja kokemustesi kanssa. Luotettava ihminen tekee vaikeiden kokemusten esiin ja tunnettavaksi nostamisen helpommaksi, ja on turvasi tilanteessa. Ammattilainen osaa auttaa sinut hiljalleen ulos tunteistasi tarvittaessa. Ja kun kohtaat tunteesi yhä uudelleen, hiljalleen opit olemaan niiden kanssa ja kannattelemaan itseäsi niissä.
Vaikeat kokemukset ja vaikeat tunteet paranevat – kun niiden antaa tuntua ja on niiden kanssa. Tunteet haluavat purkautua meistä ulos. Vasta tunteen purkautumisen ja kohtaamisen jälkeen voit löytää sen mitä kukin tunne sinulle haluaa antaa tai opettaa – ne usein johtavat jonnekin eteenpäin.
Terapia ei ole vain menneiden kaivelua. Joskus menneiden kaivelu on alkupiste, mistä liikkeelle lähdetään. Takana on jotakin minkä mieli haluaa ymmärtää. Mutta usein terapiassa menneisyys jää piankin taakse ja tilalle tulee tämä hetki. Kaikki kokemuksemme ja tunteemme hengittävät meissä tässä näin. Tätä hetkeä läpi käymällä ja tätä hetkeä ymmärtämällä avaamme usein myös tunteiden kaaren kauas taaksepäin.
”Paranemiselle” tärkeää on itse tunteminen. Voit puhua ja analysoida itsesi uuvuksiin menneitä ja nykyisiä tapahtumia, mutta tuntemalla pääset lopulta asioiden kanssa eteenpäin. Tunteet ovat kirjaimellisesti fyysisiä tuntemuksia, mielemme tarinat niiden ympärillä muuta. Tunteminen voi tehdä kipeää, fyysisestikin, ja tuntemukset voivat kestää kauan. Jos käsittelet vaikeita, syviä ja varhaisia tunnehaavoja, ne voivat olla päiviä, viikkoja, kuukausia, toistuvasti seuranasi, ennen kuin paraneminen hiljalleen alkaa ja tunteiden terä helpottaa.
Jaettujen tuntemisen hetkien myötä alkaa hiljalleen todella syvä paraneminen. Noiden tunteiden ja kokemusten äärellä istutaan joskus yhä uudelleen. Ja hiljalleen se, millä tavalla nuo kokemukset ja tunteet ovat tiedostamatta rajoittaneet tai ohjanneet elämääsi, alkaa hellittää. Kohtaamatta jääneiden kokemusten ja tunteiden kohtaaminen eheyttää.
Parantavan vapautumisen myötä voit ottaa eri tavalla kontrollia uusista asioista. Tiedostamaton tunne ei enää saa väistämään kokemuksia tai taipumaan johonkin sinulle haitalliseen, vaan sinussa nousee esiin ymmärrys ja tunnistaminen hetkestä, jossa voit pohtia, että mitä sinä oikeasti haluat. Miten voit tai miten sinun kannattaa saavuttaa haluamasi ja toimia sellaisessa hetkessä ja tilanteessa.
Jos mielessäsi on karehtinut ajatus terapiasta, suosittelen lämpimästi.
Lyhytkin terapiajakso ammattilaisen kanssa voi saada merkittäviä muutoksia ja elämän paranemista aikaan.
Terapian ammattilaiset löydät esimerkiksi Kelan tai Minduun kautta.