Tervettä henkisyyttä

Olen itse tehnyt pitkän tien oman tunne-elämäni ja sisikuntani eheyttämisen kanssa terapeuttien avustuksella, ja siksi koen tärkeäksi selventää terapian ja terapeuttien merkitystä hyvinvointimme kokonaisuudessa. Tästä myös minulta toisinaan kysytään. Kirjoitan myöhemmin itse terapiaprosessista ja itselle sopivan terapeutin merkityksestä omassa kirjoituksessaan.

Tämä kirjoitus on puhtaasti terapiahoidon ja psykoterapeuttien merkityksen selventämiseen henkisyyden linssin läpi, koska osa työstäni voidaan lukea henkisyyden piiriin. En ole itse psykoterapeutti, eikä minulla ole kutsumusta terapeutiksi, enkä itse tarjoa terapiapalveluja.  Pidän tärkeänä, että psykoterapian tarpeeseen saa oikeaa, siihen tarkoitettua apua. Kirjoituksen lopusta löydät tietoa mistä etsiä sinulle sopivaa psykoterapeuttia.

Hyvien terapeuttien ominaisuuksiin kuuluu tämä kyky tarkkailla ja terveesti haastaa asiakkaan suhdetta hänelle merkityksellisiin asioihin ja hänen elämäänsä kuuluviin asioihin samalla tavalla, kuin tässä kirjoituksessa kuvaan sitä erityisesti suhteessa henkisyyden ilmenemiseen asiakkaan elämässä.

Ihmiseen kuuluu sekä syvästi inhimillinen ja emotionaalinen puoli, älyllinen puoli, sekä henkinen/ spirituaalinen puoli. Henkisyys ja hengellisyys ovat kuitenkin meitä ihmisiä syvästi ravitsevia. Toisille henkisyys/ hengellisyys on perinteisempää uskonnollisuutta, toisille älyllisempää filosofiaa, kolmansille intuitiivisempaa, energeettisempää tai spirituaalisempaa toimintaa.

Oma tunteiden ja mielen kokonaisuutemme ja tilanteemme heijastuu myös omaan henkisyyteemme. Tulkitsemme omia henkisiä, spirituaalisia ja energeettisiä kokemuksiamme oman mielemme ja tunteittemme läpi.  Mielemme haluaa joskus värittää kokemaamme mieleiseensä suuntaan tai haluamme joskus ohittaa hankalia emotionaalisia kokemuksia henkisillä kokemuksilla tai näkemyksillä.

Kun ohitamme omaa emotionaalista kasvuamme ja kypsymistämme ihmisinä henkisillä tai hengellisillä kokemuksilla tai näkemyksillä, tapahtuu niin sanottu ”Spiritual bypassing” eli ”Henkinen/ hengellinen ohittaminen”.

Oma näkemykseni pohjaa ajatukseen, että on inhimillistä olla oman tunne-elämänsä ja kypsymättömyytensä vietävissä, sitä tapahtuu meille kaikille. Mutta jokaisella meistä on vastuu itsestämme ja elämästämme, emmekä voi antaa tätä vastuuta kenellekään tai millekään muulle, edes hengellisyydellemme tai henkisyydellemme, vaikka se välillä niin houkuttavaa olisikin. Voimme käyttää henkisyyttämme ja hengellisyyttämme inhimillisen vastuunkantomme tukena ja apuna.

Psykoterapeuttien täytyy lääketieteellisen ja juridisen aseman vuoksi pysytellä virallisesti neutraaleina esim. henkisten asioiden suhteen, ellei terapeutti edusta tiettyä instituutiota tai organisaatiota. Terapeutit eivät voi olla virallisesti näistä asioista juuri mitään mieltä, että voivat harjoittaa ammattiaan virallisina psykoterapeutteina. Ja tämähän on hyvä asia asiakkaan kannalta, koska saat neutraalia peilausta ja ohjausta, olipa taustasi ja näkemyksesi mikä hyvänsä.

Kirjoituksen lopusta löydät vinkkejä mistä etsiä sopivaa psykoterapeuttia itsellesi.

Terapeutin saadessaan on ihan tuurista, tai siitä omasta valinnasta kiinni, millaisen terapeutin saa suhteessa henkisyyteen. Sattuuko terapeutilla olemaan henkilökohtaista ymmärrystä ihmisen henkiseen/ spirituaaliin* puoleen. Henkisyys ja hengellisyys ovat niin äärimmäisen henkilökohtaisia. Siksi on hyvä haastatella terapeuttia näistä asioista tutustumiskäynnillä, jos oma henkinen kasvu tai etsiskely on kiivaassa vaiheessa. (*anteeksi anglismi, henkisyys kuulostaa ja tuntuu joskus niin rajalliselle termille.)

Hyvä terapeutti osaa joka tapauksessa seurata asiakkaan suhdetta henkisyyteen tai hengellisyyteen, ja haastaa sitä terveellä tavalla. Esimerkiksi - dominoiko ajattelua tai kokemusmaailmaa henkinen tai hengellinen uskomus vääristyneellä tavalla. Tai toimivatko asiakkaan henkinen elämä ja näkemykset jollain lailla inhimillistä ihmisyyttä tai emotionaalista kypsymistä vastaan tai hidastavina.

Esimerkiksi monella tiukasta uskonnollisesta tausta tulevalla ihmisellä voi olla kaiken kattava, halvaannuttava ja kalvava syyllisyys ja häpeä lähes kaikesta inhimillisestä, koska "ihmisyyden perisyntiä" on käytetty niin karuna aseena yhteisöllisen painostuksen lisäksi.

Epätasapainoinen fanaatikkojoogi voi sulkea pois niin paljon sekä inhimillisyyttään ja inhimillistä kypsymistään sekä filosofialla että harjoituksella. Tai henkisyyteen hurahtanut tyyppi voi kieltäytyä kohtaamasta vaikeita tunteita tai omaa haastavampaa puoltaan, koska pelkää että manifestointi menee ihan vihkoon, kun ei ole koko ajan positiivinen. Hän haluaa pysyä vain high viben, korkeiden tunteiden ja tunnelmien puolella, eikä ole valmis kohtaamaan inhimillistä kokonaisuuttaan valoineen ja varjoineen, hankaline tunteineen.

Hyvä terapeutti huomaa myös, milloin henkisyyden kanssa menevät inhimilliset ja emotionaaliset asiat sekaisin. He osaavat tarkkailla sitä rajaa, milloin vaikka oraakkelikortit, tarot luennat, astrologiset tulkinnat, näkijät ja muiden henkisten palveluiden käyttö ylittää rohkaisevien tai hoitavien lisänäkökulmien rajan, ja asiakas onkin heittänyt oman arviointikyvyn ja vastuun näiden välineiden ja palveluiden harteille.

Hyvä terapeutti osaa tarkkailla milloin vaikka vielä hoitamaton sisäinen lapsi kaappaa henkisyytemme tontin jossain muodossaan. Sisäinen lapsi on se usein tiedostamaton, kypsymätön osa psyykeämme ja tunne-elämäämme, joka usein saa tuhoa aikaan, ennen kuin oppimme tunnistamaan ja ottamaan vastuun tästä kypsymättömästä puolestamme. Luettelen alla erilaisia kypsymättömän psyyken, ”sisäisen lapsen” puolia tunnistettavissa muodoissaan, joista toisinaan aiheutuu haasteita elämään.

Esim. Sisäinen haavoittunut lapsi -> haetaan "vanhemmuutta" tai turvaa yli oman vastuun tästä henkisyyden kentästä tai vaikka henkisestä opettajasta tai ryhmästä.

Kypsymätön sisäinen vihainen lapsi tai teini -> perustellaan omat aggressiiviset tai kypsymättömät tunteet ja tarpeet, toimet ja näkemykset tähän ilmaisuun sopivilla henkisillä työkaluilla (vaikka painostavasti tulkittu noituus ja taikuusriitit, tai sopivat korttitulkinnat, varjoisten jumalattarien matalamieliset tulkinnat jne. – dramaattista ja aggressiivista.)

Kypsymätön toiveikas ajattelu -> ei haluta kohdata todellisuutta ja omaa vastuuta siitä tai tilanteen inhimillisiä tai realistisia rajoja, ja tulkitaan tilannetta oman toivomuksen ja halun mukaisen epärealistisen tulkinnan pohjalta, ja odotetaan tai vaikka vimmaisesti manifestoidaan tai taiotaan ihmeitä tapahtuvaksi tilanteen oikeasti korjaavan toiminnan sijaan.

Näillä henkisyyden ja oman kokemusmaailman piiriin kuuluvilla asioilla voi hyvin estää oman tunne-elämän kypsymisen ihmisenä, kun oma tunne-elämä on heitteillä tai sekaisin. Siksi terapeuttinen apu auttaa suunnistamaan jokaisen omassa, monen äänen sisäisessä viidakossa.

Terapeutti ei ole kertomassa sinulle, miten elämääsi pitäisi elää tai mitä sinun tulisi kokea. Hän auttaa sinua kuulemaan ja ymmärtämään itseäsi, ja suunnistamaan terveemmin henkisyydenkin piirissä sinulle sopivalla tavalla. Terapeutti on tukemassa sinua omassa kasvussasi ja vaikeiden tunteiden ja kokemusten kohtaamisen kanssa.

Kirjoituksen lopusta löydät vinkkejä mistä etsiä sopivaa psykoterapeuttia itsellesi.

Henkisyys, kaipuu yhteyteen korkeamman voiman tai korkeampien ulottuvuuksien kanssa on kuitenkin terve ja luonnollinen osa ihmisyyttä. Se on ihmisten sisäsyntyinen tarve ja taipumus kohti korkeampaa voimaa ja ”parempaa fiilistä”. Ja onhan meillä siihen luontainen yhteys, ihan kaikilla.

Mutta henkisyyden kaappaa usein matkan varrella niin moni asia. Ympäristö, uskonto, perhe, suku, kylä, heimo, omat pelkomme ja käsityksemme, voidakseen hallita meitä henkisyytemme avulla tavalla tai toisella.

Tunne-elämämme eheytymisen ja ihmisenä kasvun myötä saamme hiljalleen tehdä oman ja usein terveemmän suhteen henkisyyteemme. Voimme kuoria pois turhaa ja vääristynyttä, sekä etsiä ne tavat katsoa ja ymmärtää maailmaa, ne näkemykset ja filosofiat, jotka puhuttelevat meitä.

Me saamme valita tavat, jolla henkisyyttämme toteutamme, tuemme ja kuinka Kaikkeuden näemme. Terapeutti auttaa sinua hahmottamaan, mistä sinussa itsessäsi on oikeasti kyse – kaikkien näiden muiden sisäistä maailmasi ja henkisyyttäsi tai hengellisyyttäsi hallinneiden äänien sijaan.

Sitä mukaa kuin ihmisenä emotionaalisesti tervehtyy, suhde omaan henkisyyteen tervehtyy. Omassa henkisyydessä ja sen harjoittamisessa ei välttämättä muutu mikään, mutta oma kypsyminen saattaa saada kokemaan tai näkemään asiat toisin, tulkitsemaan toisin.

Oppii näkemään sen henkilökohtaisen inhimillisen vastuun rajat ja ymmärtämään mitä ei voi laittaa ns. henkisyyden harjoittamisen tai yhdenkään henkisen opettajan harteille. Oppii lopulta luottamaan siihen mikä itselle on oikeasti totta, minkä kokee totena, kun oma autenttinen persoona ja luottamus itseen vahvistuvat. Oppii tunnistamaan ne oman tunne-elämän hetteiköt, jotka saavat tulkitsemaan tai käyttämään henkisiä asioita vääristyneellä tavalla. 

Sen myötä henkisyys usein myös lopulta asettuu omalle oikealle paikalleen kunkin elämässä. Onko henkisyys itselle enemmän henkilökohtainen ja intiimi, enemmän tai vähemmän tärkeä voimavarojen ja itsensä ja oman "jumal-/universumisuhteen" kuulemisen lähde, vai onko se niin keskeinen osa omaa olemusta ja elämää, että haluaa asettua sen suuremman voiman käyttöön tavalla tai toisella.

Jos mielessäsi on karehtinut ajatus terapiasta, suosittelen lämpimästi. Lyhytkin terapiajakso ammattilaisen kanssa voi saada merkittäviä muutoksia ja elämän paranemista aikaan.

Psykoterapian ammattilaiset löydät esimerkiksi Kelan tai Minduun kautta sekä tietysti googlaten!

Edellinen
Edellinen

Healthy spirituality

Seuraava
Seuraava

Hyvinvoinnin ensimmäinen askel on hyväksyntä